Rujukan :
HSP 39 / Buku Teks MS 133
Bil
|
Perkara
|
Huraian
|
1.
|
Isi
|
2.
Rukun dan syarat sah sembelihan
3.
Sunat-sunat ketika sembelihan
4.
Hikmat sembelihan
|
2.
|
Fokus
|
2. Pemikiran - Pelajar
dapat membezakan binatang yang halal
dan haram di makan.
3. Penghayatan - Pelajar dapat memelihara diri dari memakan makanan yang
diharamkan.
|
3.
|
Kaedah
|
2. Penerangan
3. Sumbang saran
4. Perbincangan dalam
kumpulan
|
4.
|
Pengetahuan Sedia Ada
|
2. Pelajar biasa
melihat cara menyembelih binatang.
|
5.
|
Bahan Bantu
|
2. Gambar binatang
3. Alat sembelihan
|
6.
|
Hasil P&P
Aras 1
|
Pelajar dapat:-
2. Menyebut hukum dan
dalil.
3. Menyenaraikan rukun
dan syarat sah sembelihan.
4. Menyenaraikan
binatang yang halal dan haram dimakan.
5. Menyenaraikan
perkara-perkara sunat dalam sembelihan.
|
Aras 2
|
2. Menghuraikan
rukun-rukun dan syarat-syarat sah sembelihan.
|
Aras 3
|
1.1. Cara menyembelih
1.2. Alat
1.3. Binatang yang boleh
disembelih dan yang haram disembelih.
1.4. Tanggungjawab
menjaga kebersihan.
2. Membincangkan hikmat
sembelihan.
|
|
7.
|
Set Induksi
|
2. Guru menyoal
pelajar berkaitan dengan gambar tersebut.
3. Guru mengaitkan
jawapan pelajar dengan tajuk yang akan dibincangkan.
|
8.
|
Perkembangan
P&P
|
|
Langkah 1
|
1. Guru menerangkan
konsep sembelihan.
2. Guru membahagikan
pelajar dalam kumpulan.
|
|
Langkah 2
|
1.1. Kumpulan 1 -
Menghuraikan rukun-rukun sembelihan
1.2. Kumpulan 2 - Syarat
sah sembelihan
1.3. Kumpulan 3 -
Sunat-sunat sembelihan
1.4. Kumpulan 4 - Hikmat
sembelihan
|
|
Langkah 3
|
1. Setiap kumpulan
dikehendaki membuat persembahan hasil perbincangan.
2. Guru memberi
ulasan.
|
|
9.
|
Penutup
|
|
10.
|
Pengayaan
|
Pelajar
mengambil bahagian dalam amali sembelihan.
|
11.
|
Lampiran
|
No comments:
Post a Comment